5 argumenten van managers om NIET aan de ontwikkeling van hun team te werken – en waarom ze geen steek houden.

Uit ervaring weet ik dat leidinggevenden zich ervan bewust zijn dat ze aan het vakmanschap van hun medewerkers zouden moeten werken, maar dat ze vaak ‘wachten op het juiste moment’. Maar wanneer IS dan dat juiste moment?

Hieronder beschrijf ik 5 argumenten van managers om niet te starten met vakmanschap verhogen in hun team of hier niet structureel aan werken. En je zult zien: de argumenten houden geen steek. Ik ben benieuwd of er een argument bij staat dat je herkent – bij jezelf of bij collega’s.

 

1. Er komt binnenkort een reorganisatie en/of er is onrust op de afdeling.
Wanneer er grote veranderingen op komst zijn of er onrust is, lijkt het logisch om te wachten tot de rust is weergekeerd en iedereen op zijn plek zit. Om vervolgens aan zijn/haar ontwikkeling te werken. Maar niets is minder waar: in tijden van verandering is het JUIST belangrijk om aan je kennis en vaardigheden te werken. Je zult ze namelijk hard nodig hebben op je nieuwe plek (waar je dan al deels op voorbereid bent). Daarnaast heb ik in de praktijk gezien dat roerige tijden HET moment zijn om met elkaar te bepalen hoe het kennen, kunnen en zijn in een functie of rol eruit moet zien. Dat helpt enorm om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen en weer toe te werken naar een gezamenlijk doel of resultaat.

 

2. Mijn medewerkers kunnen/willen niet zelfstandig werken, ik moet ze echt blijven aansturen
Misschien ken je ze: de leidinggevenden die verzuchten “ik moet hier ook alles alleen doen, als ik weg ben loopt alles in het honderd”. Voor deze leidinggevenden heb ik goed nieuws: JIJ bent de spil in deze situatie, en JIJ kunt hem ook veranderen! Op het moment dat je het vakmanschap in je team gaat verhogen, worden je medewerkers vakkundiger en zelfstandiger en dus ook minder afhankelijk van jou. Dat vraagt echter ook een andere manier van aansturen; durf je dat aan :-)?

Welk type leider ben jij?

Welk type leider ben jij?

 

3. Mijn medewerkers zitten er niet te wachten om aan hun ontwikkeling te werken
Ik weet dat er medewerkers zijn die al heel lang niet meer aan hun ontwikkeling hebben gewerkt en ook al jarenlang in een en dezelfde functie werken. Hoe langer het geleden is, des te spannender het wordt om iets nieuws te leren. En voor sommigen is het zo lang geleden, het is bijna ondenkbaar geworden dat iets nieuws nog lukt! Daarom is het belangrijk om te starten met hele kleine en concrete ontwikkelstappen. Om weer aan leren te wennen en om te ontdekken dat leren leuk is in plaats van bedreigend.

De meeste mensen vinden iets nieuws leren wel leuk, maar misschien in een andere context. Vraag eens of ze in hun privé leven onlangs nog iets nieuws hebben geleerd, bijvoorbeeld in hun hobby. Grote kans dat deze medewerker zich zeker nog ontwikkelt! De vertaalslag naar leren op het werk is dan snel gemaakt.

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren

 

4. Mijn medewerkers zien op tegen lange trainingstrajecten met veel reistijd en verplichtingen
Dit argument begrijp ik heel goed. Veel medewerkers hebben een ‘leven naast het werk’, bijvoorbeeld een gezin of mantelzorg of andere bezigheden. Dan is een lang trainingstraject met veel reistijd en verplichtingen soms net teveel. Maar wat nu als ik je vertel dat er een andere manier is om je te ontwikkelen, die dichtbij is (veelal op de werkplek), die op JOU als medewerker gericht is (individueel) en die niet het gevoel van een externe verplichting geeft? Dit bestaat echt, en het is DE manier om je vakmanschap te verhogen.

Geen lange reistijden

Geen lange reistijden

 

5. Ik vind het moeilijk om mijn medewerkers te (blijven) motiveren om zich te ontwikkelen (en de waan van de dag maakt het moeilijk om er goed voor te gaan zitten)
Stel dat je als leidinggevende je medewerkers NIET hoeft te blijven motiveren en dat het voor medewerkers zelf heel duidelijk is waar ze naartoe groeien en wat ze daarvoor gaan doen? Dat is wat er gebeurt als je het vakmanschap van je team gaat verhogen. Ontwikkeling wordt dan een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden en zorgt ervoor dat je medewerkers vakkundiger en zelfstandiger worden. Zodat de ‘waan van de dag’ voor jou ook zal afnemen.

Kortom: er is geen reden om het verhogen van het vakmanschap in je team nog langer uit te stellen. Je hoeft niet op de gemeentelijke organisatie, P&O of andere collega’s te wachten. Start gewoonweg nu. Dat kan door je aan te melden voor mijn 3 maanden programma, dat eind maart start. Tijdens het programma leer ik je de stappen waarmee je het vakmanschap van je team gaat verhogen en de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om dit snel in praktijk te brengen. Zodat ook jouw team zelfstandig, vakkundig en optimaal inzetbaar wordt.
Je kunt je nu nog niet aanmelden, maar voor een sneak preview klik je hier. Als je je nu al wilt aanmelden, mail mij dan op info@mireillemaatkamp.nl .

 

Mireille Maatkamp
PS Ik gun jou en je team om UIT de argumenten te komen en IN de actie te schieten. Dus neem een kijkje en ontdek dat mijn methodiek ook op jouw team past. Zonder hoge kosten, lange trajecten en zware externe verplichtingen. En met snel resultaat.

 © Mireille Maatkamp   •   Produced and Hosted by Image2day   •   Concept & Artwork by Concept & Design