Gemeente, vakmanschap, team, leidinggevende, leren, ontwikkelen

Hiermee wakker je het waakvlammetje van je team aan

Deze week overkwam het me weer een aantal keren: ik raakte in gesprek over werk en na een tijdje vroeg mijn gesprekspartner: “en wat doe jij”?

Als je tandarts, timmerman of kapper bent, is het heel duidelijk wat je vak is. Je hoeft het aan niemand uit te leggen, iedereen weet precies wat je doet.

Als je bij een gemeente werkt, is het lang niet zo duidelijk. Denk maar aan functienamen als beleidsmedewerker B, directie-adviseur of consulent support. Je zult dan waarschijnlijk altijd iets moeten vertellen over wat je nu precies doet. Je ‘vak’ is niet duidelijk.

Bij een ‘echt vak’ is het voor iedereen helder dat je je vakkennis moet bijhouden: er komen nieuwe tandtechnieken, nieuwe stylingproducten voor je haar en nieuwe technieken in de bouw. Die moet je leren. Anders liepen we nu nog met de klapperende kunstgebitten en woonden we nog in lemen hutjes. Om maar een voorbeeld te noemen.

Maar hoe werkt dat als je functie minder eenduidig is en je ook nog eens te maken hebt met een wat complexere context (zoals de politiek)? Welke vakkennis moet je dan bijhouden en waar begin je?

Foto vuur2

En dan nog iets: ik merk dat mensen met een ‘vak’ ook echt trots zijn op wat ze doen. Ze hebben hart voor hun werk, hun product. Ik zie bij hen vuur voor het vak.

Hoe is dat bij jouw medewerkers? Zijn zij trots op hun vak, op wat ze doen? Zien zij welke kennis en vaardigheden er nodig is om hun vak te kunnen uitoefenen?

Want als je dat niet ziet of niet laat zien, ontstaat er onzekerheid. Wat doe ik nu eigenlijk? Is mijn bijdrage wel waardevol? Is het wel zo bijzonder wat ik doe, dat kan toch eigenlijk iedereen?

Op dat moment dooft het vuur voor het vak tot een waakvlammetje. En dat is jammer. Voor je medewerkers, voor jou als leidinggevende en voor de gemeente als organisatie.

Hoe wakker je dat vlammetje weer aan? Door heel duidelijk en concreet in beeld te brengen wat een medewerker moet kennen, kunnen en zijn om zijn functie goed te kunnen uitoefenen.

Alleen al het opschrijven geeft een bepaalde mate van trots: oké, dat kan en weet ik dus allemaal! Wanneer je daar een helder ontwikkelpad en zelfs een loopbaanpad aan koppelt, ontstaat er weer vuur voor het vak. En daarmee ruimte voor ontwikkeling.

Hoe je dat doet? Ik heb een aantal technieken en tips waarmee ik je op weg help. Mail me voor een gratis strategiegesprek, dan bespreken ik vier strategieën met je, die ervoor gaan zorgen dat je het waakvlammetje van je team aanwakkert. Zodat je medewerkers zelfstandiger, vakkundiger en breder inzetbaar worden. Het gesprek duurt ongeveer 30 minuten.

Ik hoor graag of dit in jouw team speelt, dus mail me op info@mireillemaatkamp.nl, dan maken we een afspraak.

Mireille Maatkamp© Mireille Maatkamp   •   Produced and Hosted by Image2day   •   Concept & Artwork by Concept & Design