Gemeente, vakmanschap, leren, ontwikkelen, development,

“Het lijkt wel of mijn medewerkers zich ontwikkelen om MIJ een plezier te doen….”

Heb jij dat ook weleens? Zo’n gesprek waar je enorm veel energie van krijgt? Ik had het vorige week. Ik sprak met een hele energieke en enthousiaste teamleider. Een dame met een team dat deels bestaat uit projectleiders. Ze vertelde mij dat haar team op zich aardig goed draait, maar toch blijft het qua ontwikkeling hangen. “En er valt voor de medewerkers zelf zoveel meer eruit te halen”.

Ze had al heel veel geprobeerd: een heidag, training, teamcoaching…. Maar het effect van elke leeractiviteit was steeds tijdelijk, en na 1 of 2 weken was het weer ‘business as usual’.

Haar investering (in tijd, geld en aandacht) bracht het team niet tot een ander inzicht, namelijk dat je eigen ontwikkeling een vast deel uitmaakt van je werk. En dat je de nieuw geleerde kennis en vaardigheden echt zult moeten toepassen in je werk, zodat je als medewerker en persoon groeit.

vakmanschap, gemeente, leren, ontwikkelen, teamleider

 

De teamleider heeft er last van: de samenwerking verloopt niet gladjes  -iedereen werkt op zijn/haar eiland- en de kennis en vaardigheden gaan (op korte termijn) achterlopen. Maar het grootste punt is dat er geen dynamiek meer is in het team. “Ik ben steeds aan het trekken en duwen. Zucht”.

 

Ook voor de medewerkers is het niet makkelijk om aan hun ontwikkeling te werken. Zij weten vaak niet zo goed waar en hoe ze moeten beginnen. De teamleider: ”tijdens een van de jaarlijkse POP gesprekken zei een medewerker tegen mij: zeg jíj maar welke cursus ik moet gaan doen”.

“Het is alsof mijn medewerkers zich ontwikkelen om mij een plezier te doen, terwijl het toch echt voor henzelf en hun eigen toekomst is”. Dat hoor ik van meer leidinggevenden. Geldt dat ook voor jouw team?

Een belangrijke reden hiervoor is dat veel teams geen specifiek antwoord kunnen geven op de drie belangrijke vragen die horen bij ontwikkeling:

1.     Wat moet ik kunnen(specifiek voor mijn functie)?

2.     Waar sta ik?

3.     Hoe kan ik me ontwikkelen?

En dan is het heel lastig om te bepalen waar je gaat beginnen en hoe je gaat leren.

Ik vertelde de teamleider over de methodiek Vakmanschap en hoe ze deze kon inzetten voor haar team. Ze was meteen enthousiast. Met een relatief eenvoudige methodiek beantwoorden we de drie bovenstaande vragen en zetten medewerkers zelf kleine stappen in hun ontwikkeling, die ze op de werkplek leren en toepassen.

Ze zag ineens haar ideale team voor zich: een team dat gebruik maakt van elkaars kennis, dat teamoverstijgend denkt, werkt aan vaardigheden en regie neemt over eigen loopbaan en ontwikkeling.

Gemeente, vakmanschap, leren, ontwikkelen, development,

 

BEST.TEAM.EVER.

 

 

En het leuke is: binnenkort gaan we samen aan de slag, zodat ze de het vakmanschap van haar team snel kan gaan verhogen. Ik kan niet wachten op de eerste effecten in haar team.

Wil je weten hoe we dit aanpakken? Ik kom graag een (lunch)lezing verzorgen in jouw gemeente zodat ik je kan vertellen over de methodiek vakmanschap en hoe je het vakmanschap in jouw team kunt gaan verhogen. De brochure vind je in de bijlage. Mail me op info@mireillemaatkamp zodat we een datum kunnen afspreken.

Mireille Maatkamp
PS Liever een individueel en vrijblijvend gesprek over vakmanschap in je team? Dat kan natuurlijk. Als je mij mailt op info@mireillemaatkamp.nl neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
© Mireille Maatkamp   •   Produced and Hosted by Image2day   •   Concept & Artwork by Concept & Design